Bemutatkozás

A Tatai Sportegyesület tevékenységét a kosárlabdázni vágyó gyermekek és felnőttek érdekében végzi. Az egyesület  csapatai az MKOSZ, PMKSZ és a KEMKOSZ versenyrendszereiben szerepelnek. Egyéb információ a csapatokról: Itt . Különböző korosztályoknak nyújtunk lehetőséget a rendszeres testmozgásra, fiú -lány vonalon egyaránt.
Az egyesület 2000-ben alakult, és az elmúlt 14 év alatt fiú és lány kosárlabdázókat nevelt. Anyagiak hiányában rákényszerült arra, hogy együttműködjön olyan egyesületekkel, akiknek utánpótlás vonalra volt szüksége.

A jelen támogatási rendszer bevonásával lehetőség nyílt Tatán kialakítani és működtetni olyan csapatokat, akik az MKOSZ versenyrendszerében működve, kiépítik a teljes és szakmailag képzett utánpótlás vonalat mindkét nem részére.

 

Tervezett utánpótlás korosztályok a következő szezonra: 

Fiú vonalon: előkészítő csoport (1-2. osztályosok) U11,U12,U14, U16 , U23

Női vonalon: előkészítő, ,U12, U14, U16 ,U18, U20, U23.

A kiválasztás feltételeinek megfelelve, a legtehetségesebb játékosok terv szerint kiegészülve a vidékről behozott és beiskolázott játékosokkal – magasabb edzésszámmal, ideális körülmények között a Tatai Sportegyesületbe integrálódnának. A bekerült kenguru, gyermek, serdülő, kadett korosztályú sportolók az utánpótlás rendszerben indulnának az MKOSZ versenyrendszerében, a korosztályos bajnokságokban. Azok a csoportok, akik még nem elég érettek az OUB versenyeinek részvételéhez, a Pest Megyei bajnokságokban versenyeznének, illetve a Komárom-Esztergom Megyei bajnokság csapatait képeznék. Akik a megfelelő követelményeket, szintidőket a felkészülés során nem éri el, annak a megyei bajnokságbeli szereplést továbbra is fent kell tartani.

Nem cél, hogy akár egyetlen gyereket is eltérítsünk a kosárlabdázástól, de az elsőrendű feladat, hogy a tehetséges gyerekekkel kiemelten foglalkozzunk. Minden csapatnak, aki a junior korosztályt elérte, 3 edzője lesz, 1 erőnléti, 1 technikai és 1 taktikai, aki a versenyeztetést is végzi. A Kosáriskola szakmai vezetője minden csapat technikai edzője is egyben. Fiú, lány vonalon egyaránt.

A kosáriskolai oktatás keretein belül képzendő sportolóknak egyéni oktatási – képzési tantervet és helyet kell biztosítani a Tatai Sportegyesület leendő csarnokában, melynek kivitelezésére megkezdődtek a tárgyalások. Az egyesület igyekszik egy életpálya modellt biztosítani azoknak a sportolóknak, akik óvodás kortól főiskoláig részt vesznek a kosáriskolai munkában.

 

Megvalósítandó szakmai feladatok:

Komplex képzést, versenyrendszert kell kapni a játékosoknak, hogy 18-19-20 évesen elérjék azt a szintet, hogy 2-3 ember beépíthető legyen az NB II-es, és Női Amatőr Bajnokságban szereplő csapatainknál. Ehhez feltétlenül szükséges a feltételrendszer javítása, korszerűsítése (edzésszám emelés, saját csarnok létrehozása, szállás biztosítása játékosok részére, szakmailag jól képzett edzők, több versenyzési lehetőség.)

A kötelező versenyeken kívül fontos a nemzetközi kitekintés a tőlünk jobb utánpótlás-neveléssel rendelkező országokba. Nagy bázislétszám kialakítása, kapcsolattartás a tatai és vidéki valamint az ország több iskolájával. Fontos a megfelelő orvosi és egészségügyi háttér, melynek alap eleme,a havi rendszeres vizsgálatok elvégzése,teljesítmény felmérések vizsgálati anyagainak elkészítése. Gyermekorvos és sportorvos rendszeres jelenléte. Az egyik  legfontosabb a jól motivált, szakmailag elhivatott és felkészült edzői létszám.

 

Szakemberek kiválasztása:

Az egyesületben olyan edzőket kell foglalkoztatni, akik hosszú ideje végeznek edzői munkát, (esetleg aktív NB-s játékosok voltak, vagy jelenleg is azok), pedagógiai tapasztalatokkal-, szakmai múlttal, és megfelelő végzettséggel rendelkeznek, akik ismerik a tatai viszonyokat, eredményes és kitartó munkával bizonyították rátermettségüket.  Egy szakmai vezetőre (szakmai irányvonalak kidolgozása…), egy menedzsmentre (menedzselés, koordinálás, szervezői tevékenység, kapcsolattartás) van szükség.  A kiválasztás személyi -, tárgyi- és anyagi feltételeinek biztosítását kell kiépíteni, melyek az évek alatt bővülő létszámmal egyre magasabb szintet követelnek meg..

Minden iskolai tanévben, minden évfolyamban mellékállású edző beállítása indokolt a jelen testnevelők mellé. A fő-és mellékállású edzők feladata munkaköri leírásban fogalmazódna meg, hisz az edzői munka komplex feladatokat is ellát.

Ez a Vértesszőlősi Általános Iskolában a kötelező testnevelés által, délutáni edzések keretein belül meg is valósult.

 

Gyermekek kiválasztásának szakmai szempontjai:

A legfontosabb feladat, hogy a kiválasztott gyerekekből versenyképes kosárlabdázó váljon. A kiválasztást egy szakmai csapat fogja végezni, természetesen konzultálva a gyerekek testnevelőivel, osztályfőnökeivel, szüleivel. A kiválasztásnak, pontosnak és szakszerűnek kell lennie. Négy alapvető területet foglal magába:

1. Ügyesség,

2. Atletikus képesség,

3. Alkati sajátosság,

4. Értelmi képesség

 

Egészségügyi háttér:

Elengedhetetlen az orvosi háttér –  Minden hazai mérkőzésen jelen van Dr. Boda Mária, aki jártas a sportsérülésekben,(csukló, térd, boka)  és megfelelő kórházi háttértudással rendelkezik, hosszú évek orvosi tapasztalata támassza alá szakmai tudását. Munkájának fontossága nem kizárólag csak a gyógyításban, hanem a prevencióban, a táplálkozási szokások kialakításában is fontos szerepet tölt be.

A szakmai program kidolgozásáért felelős: Szabó Judit szakedző, a Tatai Sportegyesület elnöke, szakmai vezetője.

A kapcsolattartásért, csarnok, kollégium, technikai háttér felelős: Kiss Antal menedzsment.

TOBOROZÁS A BÁZISISKOLÁKBAN:

masodik_lapelso_lap